המעבר מאתר דו-ממדי לאתר תלת-ממדי
או
מדוע חתולים צופים בטלוויזיה?
מאמר-דעה מאת שחק לוי, זאפ גרופ
הירח עשוי גבינה צהובה
ביום בהיר אחד ויפה ב-1961, אחרי עוד הפסד של ארה”ב לסובייטים במרוץ לחלל, הכריז לפתע הנשיא קנדי כי ארצו תשגר ואף תנחית אדם על הירח ויהי מה. הנאום שנשא קנדי, וכן ההכרזה המתחייבת, הכו בתדהמה את האמריקאים, וביתר שאת את עובדי סוכנות החלל, נאס”א.
אדם על הירח תוך פחות מעשור? ודאי שזה לא מעשי ואף בלתי אפשרי, לכל הדעות. מה הבין הנשיא קנדי בשונה מכל השאר? הוא הבין שרובנו אוהבים לאכול עוגה, מפני שאנו לא חושבים עליה כעל מצרכי-בסיס כגון ביצים, קמח ואבקת אפייה. הנשיא קנדי הבין את המהות השלמה והפוטנציאלית של סך כל המרכיבים שלפניו, וכן את היכולת שלו לחבר את הרכיבים הללו לשלם אינסופי אחד.
האתר החד-ממדי
כמו בכל סיפור אגדה, היה היו פעם אתרי אינטרנט שעשו את מה שהיה צריך לעשות: נתנו מידע בסיסי לכל מי שגלש אליהם. המידע שסיפקו מילא צורך של בעלי-אתרים לראות בגולש “פרסונה אינטרסנטית”, המחפשת להשביע את רעבונה בפרטים שהם תפלים בעיקרם ובמהותם, כגון מספר טלפון של בעל מקצוע או ידע הכרחי על העולם שבחוץ, רגע לפני שאנו מתכוונים לבקר בו.
על בסיס הצורך הזה הוקמו באופן מקורי הן ויקיפדיה והן (מאוחר יותר) פייסבוק, כאתרי-העצמה לדבר האמיתי, שנמצא בהכרח מחוץ לרשת ולא בתוכה. המגמה הזאת הוחרפה עם השתכללותם של מנועי-חיפוש והקריטריונים שהציבו באלגוריתם. לתקופה ארוכה נידון הגולש להיות משני למנוע החיפוש, לקבל את המידע שלו ולעזוב, בעוד שהעכביש או העוגייה הם אורחינו הקבועים; דיירי הבית שנשארים לכבות את האורות, ואולי אף פעם לא באמת עוזבים. כך נולד ובא האתר הדו-ממדי לעולם, הוא אתר התוכן והמדיה הוויראלית.
האתרים הדו-ממדיים הביאו לעולם את עיקרון הצפצפה, שאומר (גם לגולש אבל בעיקר לאלגוריתם המתקתק): “לחץ עליי ותקבל הפתעה – זו הבטחה!” אז לחצנו ולחצנו וקיבלנו בתמורה הרבה מולטימדיה, צבעים נהדרים, כפתורים מרתקים שמניעים לפעולה, תוכן כתוב היטב ודפים אופטימיים במיוחד, שעומדים בכל התקנים ההכרחיים.
עכשיו, בעת הזו ממש, נדמה כי אתרי הדו-ממד מותחים את יכולתם עד הקצה. דוגמא לאתרי דו-ממד שהתנפחו עד כדי הפיכתם למותג בפני עצמו, הם אתרי האינדקסים הגדולים וכמובן הפורטלים האימתניים, שמכוח משיכתם וליקוי המאורות שלהם קשה להימלט. אתרים אלו מספקים לנו המון גירויים ויזואליים, סיגנלים חברתיים למיניהם, קישורים מכל מיני מקומות בפלנטה, וכמובן תוכן עסיסי (לפחות למראית עין) שכיף לקרוא בו.
ובכל זאת משהו חסר; זה עדיין מרגיש כמו קמח וביצה יותר מאשר עוגה מתוקה, ולכן את מותו הקרב ובא של ה-SEO אנחנו מנבאים ללא הרף, ואף חשים את הסוף בעוד ועוד עדכונים קטלניים של מנוע החיפוש גוגל ומתחריו. אני טוען כי לא זו בלבד שהקידום האורגני לא מת, אלא שאת תחייתו המתקרבת נחוש במהרה, ויהיה זה ניצחונם של האתרים הקטנים על פני כל השאר.
מטורף? לא יותר מהשאיפה ללכת על הירח. בנאומו העניק הנשיא קנדי לעם האמריקאי, את מה שהיה חסר לו כדי להשלים את התהליך; זאת כדי לקחת את המוחות היצירתיים ביותר, ולהראות להם את הדרך שנמצאת מעבר לניכור הטכנולוגי ולמרוץ בין המעצמות. אז מה מסתתר מעבר לניכור הטכנולוגי בינינו לבין אתר ממוצע?
נקודת ההיפוך
הגולש הממוצע שנכנס היום לגוגל, עושה זאת כי הוא רוצה להישאר בגוגל יותר מאשר לעזוב אותו. הוא נאלץ לעשות כן כשגוגל מספק לו את רצונו הראשוני, ובכך את האמתלה לעזוב. עד אז, הגולש ימשיך וימשיך להפוך בגוגל, ייהנה מכך כל הדרך ועוד ימשיך ויחזור לקבל תוספות.
מדוע אם כן צופים חתולים בטלוויזיה? לפי דעה נחרצת של מומחים זה מכיוון שהם לא רוצים להישאר לבד. הם נכנסים לעולם וירטואלי זר, ובלבד שיספק להם את האלמנטים שאין בעולמם. זאת אומרת שהעולם “האמיתי” תומך בווירטואלי, לא פחות מאשר הווירטואלי תומך בזה האמיתי.
בהפיכתם של אתרי הדו-ממד לתלת-ממד, לא נדרש להשקיע בהכרח יותר זמן או אפילו יותר כסף (אם כי מדובר בשני משאבים חיוניים בעולם הקידום ומבורכים כשלעצמם). לכן אין לומר כי זהו המכשול המכריע של העסקים הקטנים. אתרי התלת-ממד מבשרים, למעשה, על שפע אינסופי של ביטויים משמעותיים (לונג-טיילים עסיסיים), שנובטים מתוך האתר עצמו ומשמשים באמת לפי ייעודם האורגני המקורי – להצמחת ביטויים חזקים יותר וגנריים יותר.
האומנם רק המותג ישלוט בתוצאה אורגנית-גנרית? ימים יגידו, אבל המנצח יהיה זה שיפנים את האבולוציה הממשמשת ובאה, ולפיה נגמרה רשימת המלאי שחייבים למלא באתר כדי שיתקדם. כעת הגיע הזמן להיות יצירתיים באמת, ולהשתמש בקסם של ממש כדי להפוך את בובת העץ פינוקיו לילד חי. הרי אתר יכול להתקדם מעלה גם ללא תוכן עמוס או סיגנלים חברתיים, או אפילו קישורים משמעותיים; כל עוד הלב הפועם שלו מספר את הסיפור הנכון לגולש, והמבנה שלו מתאים בדיוק ליצירת התבנית הנכונה, שגם גוגל מכוון אליה בניתוחו את כל המידע הזה.
האם תרצו לעזוב את הגולש שלכם לבד או לצעוד איתו יחד?
———————-
שחק לוי הוא מקדם אתרים בקבוצת זאפ, המציעה לעסקים שירותי SEO, פרסום ממומן וכן בניית אתרי אינטרנט, סלולר ופייסבוק.