איך לזהות יוזרים מזויפים בפייסבוק

פנה אליכם עוז זהבי ומבקש לצרף אתכם לחברים שלו? משה לוי מהיסודי רוצה לחדש את הקשר למרות שאתם ממש לא מצליחים להיזכר מי הוא? דוגמנית-על עם פנים מתוקות במיוחד עם עשרות חברים משותפים רוצה להיות חברה שלך? קרוב לוודאי שמדובר ביוזר מזויף, שכל מה שעומד מאחוריו זה ניסיון להוציא ממכן במירמה פרטים אישיים או סתם להציק לכם עם פרסומים ומסרים שיווקיים.

הידעתם כי ישראל ניצבת במקום הראשון בכמות שעות הגלישה הממוצעת החודשית בפייסבוק? כן כן, עברנו את ארצות הברית,  קנדה ואנגליה, המדינות הראשונות שאימצו את הרשת החברתית הפופולרית בעולם. אך יחד עם הנתון המעניין הזה (מחמאה או לא, תחליטו לבד), ישראל גם ניצבת במקום הראשון בעולם והמאוד לא מכובד בכמות היוזרים המזויפים שהיא מנפקת באופן יחסי לגודל האוכלוסיה.

מה זה בכלל יוזר מזויף?

על פי ההגדרות הרשמיות של תנאי השימוש בפייסבוק, לכל אדם מותר שהיה לו יוזר אחד בלבד, המייצג אותו, ואותו בלבד, באופן אישי ובלעדי, והמשקף את חייו הפרטיים. במידה ויימצא כי לאדם יש יותר מיוזר אחד, פייסבוק מצהירים כי כל היוזרים שלו יימחקו לצמיתות. פייסבוק יוצאים מנקודת ההנחה, כי מכסת ה-5,000 חברים המותרת עבור יוזר פרטי אחד היא מספיקה בהחלט, ומי שצריך יותר מזה – שיפתח עמוד עסקי (Page), שאינו מוגבל בכמות החברים.
למרות זאת, מבלי לדעת, רבים משתמשים ביותר מיוזר אחד. חלק עושים זאת כדי להפריד בין עבודה וחיים אישיים (למרות שניתן לעשות הפרדות כאלו בתוך היוזר עצמו, ועל כך בפעם אחרת), אך ישנם רבים אחרים אשר משתמשים בפשטות של הפעלת חשבון פייסבוק על מנת ליצור “צבא” של חברים למטרות שונות, רובן מטרות שיווקיות, וחלקן למטרות האקינג (פריצה), גניבת זהויות ופעולות עוקץ אחרות. מספיק שתרשמו בגוגל “הונאות פייסבוק” ותראו כמה אנשים תמימים הולכו שולל ונפגעו בגלל חוסר תשומת לב וידע מתאים, וכמה סוגים של הונאות מתוחכמות קיימות.

יוזר מזויף אם כן הוא בהגדרה יוזר המשתמש בפרטים (תמונה, שם וכו’) שונים מהאדם אשר עומד מאחוריו בפועל. לרוב מדובר בתמונות מאתרים כמו אימאג’ בנק, לפעמים אלו תמונות הלקוחות מאנשים אמיתיים ברשתות חברתיות אחרות וזניחות שאין סיכוי שתכירו. השימוש שנעשה ביוזר כזה הוא אינו למטרות אישיות/חברתיות.

אז למה זה כל כך מסוכן?

יחצ”נים ואנשי שיווק המשתמשים ביוזרים מזויפים על מנת לקדם עסקים, מותגים, מסיבות וכו’ הם אולי רק מעיקים ולא מזיקים, אבל חשוב לדעת כי האנשים המפעילים יוזרים מזויפים למטרות זדוניות הם בדרך כלל אנשים הבקיאים בעולם המחשבים בכלל ובעולם הרשתות החבריות בפרט, ויודעים לנצל את כל המניפולציות ונקודות התורפה שלהן, על מנת להוציא ממשתמשים תמימים פרטים מזהים. לכן, מעבר לכך שמסוכן מאוד ליצור איתם קשר כלשהו, הם גם מהווים סכנה לחברים שלכם, וזו בדיוק הדרך שלהם להמשיך ולהפיץ את עצמם. הם משתמשים בפרטים שהם כבר יודעים, על מנת ליצור אמינות אצל מעגלים נוספים של חברים. בסוף מישהו נופל במלכודת.

מטרתו של יוזר מזויף כאמור הינה לאסוף כמה שיותר פרטים עליכם. הוא יכול לשלוח לכם קובץ תמים במסווה של שיחה תמימה, דרך המייל או דרך הפייסבוק, כאשר פתיחה או הורדה שלו תשתיל במחשב שלכן מערכת המנטרת אליו את כל המידע שהוא צריך, באמצעות תוכנות זדוניות שונות, חלקן אפילו “מקליטות” את כל ההקלדות שלכם. כך, מעבר למידע אישי ואינטימי שלא תרצו לחלוק עם אף אחד, תוך דקות תהיינה בידיו כל הסיסמאות שלכם, ואפשרות כניסה לכל המיילים, החשבונות, והאתרים שלהם אתם רשומים.

חשבונות פייסבוק ומיילים הם הראשונים להיפרץ, דווקא בגלל העובדה שאת רוב הפרטים נתתם ביוזמתכם מבלי לשים לב לכך. האקר (פורץ) חכם יודע להסוות את פעילותו כך שהוא ממשיך לחטט לכם בפרטים מבלי שאתם בכלל מודעים לעובדה שפרצו לכם. חלקם פשוט יעיפו אתכם החוצה מהחשבון, ישתלטו עליו ויעשו בו כרצונו.

אז מה עושים?

דבר ראשון, ההמלצה היא לעבור על רשימת החברים שלכם אחד אחד ופשוט להעיף את כל מי שאתם לא באמת מכירים, או כל מי שנראה לכם חשוד. עדיפה אי הנעימות בלמחוק מישהו בטעות, מאשר להסתכן בליפול באחת המלכודות המתוחכמות של היוזרים המזויפים.

אם זיהיתם פרופיל מזויף, אתם יכולים לדווח עליו לפייסבוק ולחסום אותו (report/block this person), כך שלא יוכל לאתר אתכם בעתיד. תוכלו למצוא את האופציה הזו מתחת לרשימת החברים של אותו יוזר בעמוד הפרופיל שלו.

אם אינכם בטוחים שמדובר ביוזר מזויף, אתם יכולים להיכנס לאתר www.tineye.com ולבדוק באמצעותו האם התמונות של היוזר החשוד מזויפות או אמיתיות. האתר קל לשימוש והאיתור נעשה בלחיצת כפתור אחת, ובאחוזי הצלחה מרשימים.

שנו ססמאות בכל חשבונותיכם (לא רק בפייסבוק) באופן תדיר לפחות אחת לחודש. השתמשו בסיסמה אשר אינה מכילה את שמותיכם הפרטיים, ואשר משלבת אותיות ומספרים.

לעולם אל תורידו קבצים אשר אינכם בטוחים שהגיעו ממקור מהימן או שאינכם מחכים להם. שימו לב! גם חברים יכולים לשלוח לכם קבצים נגועים בטעות, יכול להיות שהוא נדבק בוירוס “תולעת” שמפיץ את עצמו באופן אוטומטי על ידי שליחת הודעות לחברים, או יותר מזה – יכול להיות מצב שבו יוזר מזויף השתלט כבר על פרופיל של חבר שלכם ומשתמש בו על מנת לשכנע אתכם להוריד קובץ בתירוץ כלשהו. לכן, אם יש לכם חשד  – פשוט עדיף לא להסתכן.

ובאותו עניין – עדכנו את תוכנות האנטי-וירוס שלכם. כדאי להשתמש לשם כך במישהו שמבין בנושא.

אז איך מזהים יוזר מזויף?

לסיכום, הנה כמה דרכים שבאמצעותן תוכלו לזהות האם מדובר ביוזר מזויף (בדרך כלל מספיק למצוא שתיים או שלוש מהדוגמאות הבאות המופיעות אצל אותו יוזר, על מנת לדעת בוודאות):

תמונת הפרופיל שלו אינה תמונה של אדם, או שאי אפשר לזהות במי מדובר.

תמונת הפרופיל שלו היא “מקצועית”, “יפה” ו”נקייה” מדי.

זיהיתם שהתמונה שלו לקוחה ממקור אחר.

אין תמונות נוספות מלבד תמונת פרופיל אחת או שתיים.

הוא לא מתויג בשום תמונה של חברים שלו.

אין כמעט מעורבות, או “חיים”, על הקיר שלו.

כמות החברים שלו גדולה בהרבה מהממוצע (כמה אלפים).

כמות החברים שלו קטנה בהרבה מהממוצע (פחות מ-100).

יוזר הנושא שם של סלב (כולל תמונה אמיתית).

אדם שאינכם מכירים כלל המנסה לשכנע אתכם שאתם מכירים.

הוא מקושר ליוזרים מזויפים אחרים.

הוא מקושר לעמודים (Pages) שיווקיים או “מסקרנים” (“לא תאמינו איך נראה הילד הזה!!”)

במידה ואתם משוחחים איתו בצ’אט, שימו לב ש: הוא לעולם לא מוסר פרטים אישיים על עצמו, הוא תמיד ימצא סיבות ותירוצים “משכנעים” לכך שהיוזר שלו שונה או דליל במיוחד (“אני בקושי בפייסבוק”, “זה יוזר של העבודה”, וכו’), הוא ינסה להוציא מכם פרטים (כמו כתובת מייל, כתובת, טלפון) במסגרת שיחה אישית ו”סקרנות טבעית”, הוא ישלח לכם קבצים “מסקרנים”, הוא יבקש את עזרתכם בעניין כלשהו.

רוצים לחזור לקטע מיוחד במאמר?

שיתוף המאמר:

אולי יעניין אתכם גם:

כותבי המאמר: צוות אופטיוויז

Optiwise היא זרוע שירותי השיווק הדיגיטלי של חברת NGSoft ומתמחה במתן פתרון מקיף וכולל לשיווק מתקדם באינטרנט, באמצעות שורה של כלים מקצועיים מוכווני תוצאות. האפשרויות שמעניקה Optiwise מתאימות למגוון רחב של חברות ועסקים בתחומים שונים.

שירותיה של Optiwise מעניקים פתרון שיווקי כולל לעסקים בינוניים וגדולים המעוניינים להגדיל בצורה אפקטיבית את הנוכחות ברשת האינטרנט ולהביא יותר הזדמנויות עסקיות.

 

 
נגישות